Tervetuloa uudet opiskelijat!

Onnittelut kaikille teille opiskelupaikan saaneille!

Useimmille teistä opiskelujen aloittaminen tarkoittaa täysin uudenlaista vaihetta elämässänne. Moni teistä muuttaa ensimmäistä kertaa asumaan yksin – suuri osa vielä täysin tuntemattomaan kaupunkiin. Osa teistä vasta totuttelee normaaliin elämään armeijassa vietettyjen kuukausien jälkeen. Ja ehkäpä joukossanne on myös opiskelualaa vaihtavia, joille kaikki on jo tuttua. Oli tilanteesi mikä hyvänsä, ei kannata pelätä tai jännittää liikoja! Teitä ensimmäisen vuoden opiskelijoita eli fukseja on auttamassa joukko tuutoreita, joiden lisäksi varmasti muutkin vanhat opiskelijat vastaavat mielellään kysymyksiinne.

Teille pitäisi postin kautta saapua ohjeet, joilla selviää ihan hyvin, mutta tässä on varmuuden vuoksi listattuna muutama asia, jotka kannattaa tehdä jo kesän aikana ennen opiskelujen alkamista:

1. Ota opiskelupaikkasi vastaan ja ilmoittaudu yliopistoon. Ohjeet yliopistoon ilmoittautumiseen saanee opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä, mutta ne löytyvät myös täältä.

2. Etsi asunto, jos aiot muuttaa. Jos et ole vielä aloittanut asunnon hakemista, tee se niin pian kuin ehdit. TYS eli Turun ylioppilaskyläsäätiö tarjoaa muihin vaihtoehtoihin verrattuna erittäin halpoja asuntoja. Kannattaa kuitenkin huomata, että hakijoita on enemmän kuin vapautuvia asuntoja. Parhaat mahdollisuudet saada asunto TYS:n kautta lienee, jos hakee soluasuntoon tai ylioppilaskylän pieniin yksiöihin, mutta muitakin asuntoja vapautuu uusille opiskelijoille. TYS vaikuttaa jakavansa asunnot lähinnä hakijan nykyisen asuinpaikkakunnan mukaan. Ainakin itse olen havainnut, että todella harva Turun lähistöllä asuva on saanut asunnon TYS:n kautta heti opiskelujen aloittamisen yhteydessä. Kannattaakin siis hakea asuntoja myös muualta, esimerkiksi OikotiestäVuokraovesta tai Tori.fi:stä. Yksi vaihtoehto on tietenkin myös kaverin kanssa kaksioon tai kolmioon muuttaminen, mikä voi olla varsin edullista. Muista tehdä muuttoilmoitus muutettuasi!

3. Tilaa opiskelijakortti. Opiskelijakortin voi tilata täältä. Kortti kannattaa todellakin tilata ennen opiskelujen alkamista, koska kyseiseen aikaan palvelu ruuhkautuu ja kortin saaminen viivästyy. Opiskelijakortilla saa todella hyviä alennuksia esimerkiksi opiskelijaravintoloista sekä bussi- ja junalipuista. Lisäksi monista muista ostoksista ja palveluista voi saada pienempiä alennuksia.

4. Liity Nucleuksen fuksien Facebook-ryhmään ja ilmoittaudu varaslähtöön! Facebook-ryhmä löytyy täältä. Tuutorit voivat tätä kautta ilmoitella teille kaikenlaisista asioista niin ennen opiskelujen alkamista kuin myöhemminkin vuoden aikana. Varaslähtö taas on huippuhauska tapahtuma, jossa pääset pari päivää ennen ensimmäisen johdantopäivän alkamista tutustumaan tuleviin opiskelutovereihin, tuutoreihin sekä mahdollisesti myös vanhempiin opiskelijoihin. Ilmoittautuminen tapahtuu tämän sivun kautta, mutta ei ole pakollinen.

Muista aktiivisesti kysyä tuutoreilta apua kaikissa mieleesi tulevissa asioissa. Jos esimerkiksi pääset muuttamaan omaan asuntoon vasta syyskuun alussa eikä Turussa ole vanhoja kavereita, niin kannattaa kysyä, saadaanko järjestettyä pariksi ensimmäiseksi yöksi paikka jonkun sohvalta sen sijaan, että joutuisi asumaan hotellissa. Tämä ei välttämättä tietenkään ole mahdollista, mutta aina kannattaa kysyä. Tuutoreihin saa yhteyden ainakin Facebook-ryhmän kautta tai laittamalla sähköpostiviestiä fuksivastaaville (pikakoi@utu.fi ja jmenyy@utu.fi). Jos muutat Turkuun jo aikaisemmin kesällä ja haluat tutustua kaupunkiin tai muuten vain kuulla opiskelusta tai elämisestä, niin ainakin itse voin luvata auttaa (voit vaikka laittaa viestiä osoitteeseen kaahde@utu.fi), mutta myös tuutorit voivat varmasti opastaa teitä, jos kerkeävät.

Nyt kesällä kannattaa rentoutua ja ottaa rauhallisesti, sillä parin kuukauden päästä tekemistä riittää aamusta iltaan asti. Ja välillä nukkumaanmenokin saattaa jäädä välistä. Onnittelut vielä teille kaikille, valitsitte niin kaupungin kuin opiskelualankin hienosti!